In this post we’re going to look at **measurements of time that refer to quantities of years: **biennium, lustrum, decade, century, millenium

If you want to review previous posts on units of time, you can do so here:

- Learn how to measure time and the units associated
- Time: basic concepts to help learn how to tell the time
- Time measurements problems: simple and complex forms

Before you read on, the most important thing you need to understand is the following:

We’re going to practice these concepts using a few problems that you can find during your daily Smartick sessions. **Let’s start****!**

##### Problem 1

To solve this problem, we have to remember that a century is 100 years, therefore 4 centuries are 4×100=400 years.

Knowing this, we just have to add these 400 years to the year in which the bottle was made, 2009.

Therefore 2009 + 400 = 2409

**Answer: The bottle’s lifespan will end in 2409**

##### Problem 2

To solve this problem, we need to subtract the dates.

2002 – 1997 = 5

The unit of time equivalent to 5 years is a lustrum.

**Answer: A lustrum passed between both trips**

##### Problem 3

The first thing we need to do to solve this problem is calculate the number of years that pass between 3655 B.C. and 2010.

To do this, we add 3655 and 2010. 3655 + 2010 = 5665

Now we need to break this length of time down into smaller units.

5000 years is 5 millennia

600 years is 6 centuries

60 years is 6 decades

5 years is a lustrum

Therefore, 5 millennia + 6 centuries + 6 decades + one lustrum

**Answer: 5 millennia, 6 centuries, 6 decades and one lustrum had passed**

##### Problem 4

To solve this problem, first we need to take into account that the rock is now ^{1}/_{4} of its original size, which means that it has **lost ^{3}/_{4}** of its size.

If 13 lustra pass for every quarter, we need to multiply this amount by 3. 3 x 13 = 39 lustra

Now we just need to multiply the 39 lustra by the 5 years that each lustrum contains:

39 x 5 = 195

**Answer: It has been exposed to 195 years of erosion**

I hope these exercises have helped you understand larger units of time. Remember, if you want to practice more of these problems, register with Smartick and do your session every day.

### Learn More:

- Learn How to Solve a Time Word Problem
- How to Solve Mass Conversion Problems
- Time Measurement Problems: Simple and Complex Forms
- How to Solve a Subtraction Problem with Regrouping
- Subtraction with Borrowing: An Explanation of Two Different Algorithms

#### Latest posts by Smartick (see all)

- Learning by Playing Videogames - 12/06/2019
- Smartick Coding and the Importance of Programming - 12/04/2019
- How to Find the Absolute Value of a Number - 12/02/2019

## MikeOct 23 2018, 11:30 AM

COOL!!!!!!